Vifta vitt på Ullevi!

Bono live, War-turnén, Köpenhamn 1982-12-14 (klicka på bilden för att se den i större format) Vi i redaktionen på U2.se har diskuterat detta en längre tid.
Några av våra forum-medlemmar har också varit inne på den här linjen.
Nu funderar vi inte längre, nu skrider vi till verket.

Ta med er ballonger, halsdukar och flaggor till Ullevi.
Ta med er allt vitt och viftbart som ni kan komma över.
Dela med er till andra och var med och skapa det mäktigaste konsert-tifot hittills i Sverige!

Ladda ned den här PDF-filen, skriv ut den och sprid vidare till alla ni känner som ska se U2 på Ullevi. Du kan också spara ned den till din dator och sedan maila ut den till dina bekanta. Sprid ordet så att så många som möjligt av de nästintill 60 000 som är där vet vad det är frågan om.
Vi ska vifta vitt, för Afrikas och U2:s skull!

Chorzów 2005-07-05 (klicka på bilden för att se den i större format) I Chorzów bildade publiken en jättelik polsk flagga när bandet spelade New Year’s Day. I Paris flög hundratals ballonger mot luften under Running To Stand Still. I Sverige satsar vi på att "vifta vitt", det vill säga att skapa ett jättelikt vitt inferno när U2 kliver upp på scenen och spelar konsertens första låt.

Varför? Vi på U2.se – och förhoppningsvis ni andra U2-fans därute - vill göra vårt för att både fansen och bandet ska trivas på Ullevi. Men vi vill framför allt visa vårt stöd för gruppens engagemang i One- och Make Poverty History-organisationerna, kampanjer som kommit till stånd för att göra livet drägligare för de allra fattigaste i världen. Vi vill också visa vårt stöd för det arbete Dublin-kvartetten la ner på Live 8-galan som - förutom en handfull falskklingande toner från några 80-tals-dinosaurier - var mycket lyckad. Visst, det går att avfärda U2:s gester som billig kosmetika, som ett uppblåst luftslott ämnat att sälja fler skivor - om man är cynisk vill säga.

Vi tror dock fortfarande att det är bättre att göra någonting vettigt av sin stjärnstatus; att använda sin makt, sina pengar och sitt inflytande, för ett ändamål som gagnar de mest behövande. Fattigdomsproblemet i Afrika är ett sådant ändamål. Och U2 är ett band som inte värjer för att rikta strålkastaren mot dem som behöver det mest.

'Sometimes you can't make it on your own...' Bono live, Dublin 2005-06-25. Foto: Mårten Johannesson, u2.se (klicka på bilden för att se den i större format) Det applåderar vi och därför uppmanar vi alla de som ska se U2 på Ullevi att "vifta vitt" när bandet äntrar scenen och spelar kvällens första låt. Ett sätt att visa stöd för deras engagemang, ett sätt att få fler att uppmärksamma problemen i Afrika och ett sätt att sätta ytterligare färg på en konsert som lär bli något utöver det vanliga.

Vi antar att ni har frågor kring detta. Här försöker vi besvara några av dem:

Är det frivilligt?
- Absolut.

Varför vitt?
- Det är en symbol för fred, det är One- och Make Poverty History-kampanjernas "färg" och det är en klassisk "U2-färg" (vem har kunnat glömma Bonos flaggviftande under 80-talet?).

Vad ska åskådarna vifta med?
- Bara fantasin sätter gränser. Exempel: ballonger, t-shirts, halsdukar, papper, lakan, flaggor. Var bara noggrann med att följa arenans instruktioner. Flaggstänger och dylikt är inte tillåtet. Satsa på att ta med er mjuka saker som inte kan skada någon. Se också till att inte skräpa ned, badwill för U2:s publik ger badwill för U2 och i förlängningen U2.se.

Vill vi att det ska bli en "Kent-på-Stadion"?
- Nej, det var mest en gimmick. Det här har ett budskap. Och detta kommer inte från bandet, utan från fansen. Vi gör det här tillsammans och vi gör det för en god sak.

Hur ska vi nå ut till alla?
- Det är omöjligt att informera alla i förväg. Vi har gått ut med pressmeddelanden och vi hoppas att så många som möjligt därigenom ska nås av informationen. Men i huvudsak litar vi på att ni som läser detta sprider det vidare. Informera alla ni känner som ska dit. Prata om det i köerna in till Ullevi. Ta med extra ballonger och dela ut till dem som står/sitter närmast dig på konserten. Försök att engagera den sektion du sitter/står i!

Hur viftar man?
- Håll din tingest över huvudet och snurra på den. Typ. Svårare än så är det inte.

För fortsatta diskussioner hänvisar vi till vårt turnéforum "When Love Comes To Town"!

Läs mer om kampanjerna på:
www.utrotafattigdomen.nu
www.makepovertyhistory.org
www.one.org

Redaktionen för U2.se

Uppdatering:
Tyvärr lyckades stora delar av den svenska pressen att missuppfatta vad det är som vi egentligen uppmanar till. Vi såg oss därför tvungna att publicera ett litet förtydligande: Vifta vitt - det handlar inte om klädseln.
2005-07-15.

2005-07-13 13:00
Uppdaterad: 2005-08-04 22:35

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us